Seznam alergenů
Alergeny
Legislativa:
Dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, musí každá školní jídelna zveřejňovat alergeny, které vydané pokrmy obsahují.
Seznam alergenů dle přílohy II Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011
01 Obiloviny obsahující lepek – 1a pšenice, 1b žito, 1c ječmen, 1d oves, 1e špalda, 1f kamut nebo 1g jejich hybridní odrůdy
02 Korýši a výrobky z nich
03 Vejce a výrobky z nich
04 Ryby a výrobky z nich
05 Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
06 Sójové boby (sója) a výrobky z nich
07 Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy
08 Skořápkové plody – 8a mandle, 8b lískové ořechy, 8c vlašské ořechy, 8d kešu ořechy, 8e pekanové ořechy, 8f para ořechy, 8g pistácie, 8h makadamie a výrobky z nich
09 Celer a výrobky z něj
10 Hořčice a výrobky z ní
11 Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12 Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l vyjádřený jako celkový SO2
13 Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14 Měkkýši a výrobky z nich
Alergeny v pokrmech v naší školní jídelně označujeme číslem za názvem pokrmu či nápoje. Ve spodní části jídelního lístku jsou vysvětlivky k alergenům.